روش های یاددهی - یادگیری آموزش انفرادی
در این روش ، شاگردان برپایه ی تواناییشان پیش می روند و روحیه ی استقلال طلبی دانش آموزان در اجرای برنامه های خرد و بزرگ تقویت می شود. اولین و اساسی ترین گام در راه تحقق چنین هدفی ،پذیرفتن مفهوم شاگرد محوری در طراحی و آموزش است.
اهداف آموزش انفرادی:
1-- رعایت تفاوت های فردی:
اگر در کلاس تفاوت های فردی دیده نشود، روحیه ی خستگی، بیزاری و رمندگی از فعالیت های آموزش تقویت خواهد شد.
2- پرورش خودباوری در عمل و یادگیری:
دانش آموزان در آموزش انفرادی روش آموختن درست وخودبنیاد را فرامی گیرند، یعنی یاد می گیرند که چگونه یاد بگیرند.
3- خوگیری به مطالعه و کتاب خوانی :
در این روش شاگردان معلومات بیشتری را کسب می کنند و این کار، رضایت از فعالیت های آموزش را فراهم می کند و در اثر ادامه ی فعالیت شاگرد به مطالعه ،خو می گیرد.
4- ایجاد مهارت در مطالعه: رابینسون روش SQ3Rرا پیشنهاد کرده است:
الف) مطالعه اجمالی: یعنی مطالعه عناوین و یادآوری اطلاعات گذشته. (Survey)
ب) سؤال : ایجاد سؤال هایی در ذهن، یعنی برگرداندن عناوین کتاب به سؤال هایی که احتمالاً پاسخ آن ها باید داده شود.( question
ج) مطالعه (خواندن): یعنی قرائت دقیق متن برای یافتن پاسخ سؤالات (read
د) از برخواندن : یعنی تلاش برای یافتن پاسخ های دقیق تر سوالات، بدون استفاده از کتاب.(
ه) بازنگری : یعنی بازنگری یادداشت ها و به یادآوردن نکات مهم (review )
5- مطالعه ی خودبنیاد :
هر گاه هدف های آموزشی برای شاگردان به روشنی بازنموده شود وضرورت و اهمیت آن بازگو گردد، یادگیری معنادارتر وآشکارتر می شود و شاگردان را در انجام کار منظم تر می سازد و فرامی گیرد که خودساخته و خودبنیاد فرایند یادهی - یادگیری را پی بگیرد .
یادگیری تا حد تسلط:
براساس این نظریه، یادگیری و پیشرفت تحصیلی فراگیران به طور وسیعی با زمان یادگیری بستگی دارد.(کارول ،1963) به عقیده ی کارول شاخص اصلی استعداد تحصیلی شاگردان ، زمان است. در یادگیری تا حد تسلط اگر روش تدریس مطلوب و عالی باشد، وقت کمتری نیاز خواهد بود و استعداد هر فرد در این روش نقش بسزایی دارد.
«بلوم »معتقد است مهارت یادگیری در حد تسلط ،روی درک و دریافت خودشاگردان اثر می گذارد و شاگردان به ارزش و کفایت خود پی می برند . این روش ، یکی از قوی ترین منابع سلامت روحی است. در این روش معلم سعی می کند روش های آموزش خود را براساس تفاوت های فردی تنظیم کند.
آموزش برنامه ای
programmed instruction
یک نظام آموزش انفرادی است که کوشش می کند یادگیری را با نیازهای شاگردان، هماهنگ سازد. در این روش، مواد آموزشی به واحدهایی کوچک تقسیم می شود که چهارچوب یا گام نامیده می شود. این گام ها براساس دانش قبلی شاگرد تنظیم شده است. هر گام دانش آموز را به هدف نهایی نزدیک می سازد. از نظر تنظیم مطالب، آموزش برنامه ای به دو صورت خطی یا شاخه ای عرضه می شود.
در آموزش برنامه ای خطی ، شاگرد باید تمامی گام ها را مطالعه کند و قدم به قدم پیش رود و برای درک مطلب ، شاگرد باید تمامی گام های قبلی را با دقت مورد مطالعه قرار دهد. گام ها باید کوتاه باشند. بازخورد بی درنگ داده شود.
در برنامه شاخه ای دانش آموز براساس توانایی خود این آموزش را دنبال می کند یعنی اگر بعد از هر گام به سؤال پاسخ صحیح بدهد به صورت خطی پیش می رود و در صورت دادن پاسخ غلط به گام های جبرانی سوق داده می شود. که هدف از گام های جبرانی، این است که شاگرد با دریافت مطالب اضافی، اشتباه خود را بازشناسی وتصحیح کند و در آموزش برنامه ای شاخه ای ، همه دانش آموزان تمام قسمت های برنامه را نمی خوانند. در این نوع آموزش نقش معلم، تهیه ی هدف های آموزش ، آشنایی با مواد و تجهیزات آموزشی، رسیدگی به فرد فرد شاگردان و ارزش یابی برنامه آموزش خواهد بود.