درنگی در خود ارزیابیهای درس5 کتاب ارجمند علوم و فنون ادبی پایه ی دهم
1- این پرسش، جنبهی دانشی دارد و مبتنی بر تقویت حافظه است. دانشآموزان میتوانند پس از آموختن درس، بدان پاسخ دهند و این گونه بنویسند:
«زبان ایرانیان پیش از اسلام که ریشه و مادر زبان امروز ایران است. «پارسی» یا «فارسی» نامیده میشد. زبانهایی که در ایران و مناطق هم جوار آن، از قدیمترین روزگاران متداول بوده است، ویژگیهای مشترکی دارند. این مجموعه زبانها را «گروه زبانهای ایرانی» مینامند. از نظر تاریخی، زبانهای ایرانی را به سه دسته عمده تقسیم میکنند: فارسی باستان، فارسی میانه و فارسی نو».
2- پس از برافتادن ساسانیان، طاهریان نخستین دولت اسلامی ایران بودند. ادبیات فارسی دری هم به مفهوم واقعی خود، تقریباً همزمان با این دولت پدید آمد. «دری» زبان درباری ساسانیان و زبان محاوره و مکاتبه ی مقامات دولتی آنان بوده است. بنابراین، لفظ «دری» به معنای «منسوب به دربار» یا «درباری » است.
3- این نمودار، بر پایه ی آموخته های درس، کامل می شود و به دلیل تصویری شدن مفاهیم دانشی، یادگیری عمق و مانایی بیشتری می یابد.
شرقی –غربی// شرقی- شمالی، جنوبی-غربی//: شمالی (پهلوانیک) جنوبی (پارسی میانه).
درنگی در خود ارزیابیهای درس 6 علوم و فنون ادبی
1-یعقوب لیث صفاری نه با زبان عربی آشنایی داشت و نه اجازه داد تا این زبان در دستگاه حکومت او به کار رود؛ به همین سبب، زبان فارسی دری را که خود میفهمید و با آن سخن میگفت، زبان رسمی قلمرو خود اعلام کرد. در پی آن، دولت سامانی، آل بویه و حکومتهای کوچک دیگر پدید آمدند و زبان فارسی دری، فرصت و امکان یافت تا به عنوان زبان رسمی شناخته شود و در فضای ادبی، سیاسی و علمی رشد یابد. در زمان سامانیان، بخارا، عمدهترین مرکز فرهنگی به شمار میآمد و بسیاری از دانشمندانی که در این شهر میزیستند، آثار ارزندهای به پارسی و عربی، در قلمرو فرهنگ اسلامی پدید آورند. بعضی از امیران سامانی، خود، صاحب فضل و ادب بودند؛ آنها شاعران فارسیگوی را تشویق میکردند و مترجمان را به ترجمهی کتابهای معتبری به نثر فارسی بر میانگیختند. با شکست سامانیان سلسلهی غزنوی در سال 351 هجری در شهر غزنه تشکیل شد. غزنویان نیز برای ماندگاری حکومت نوپای خود ناگزیر شدند، زبان پارسی را رواج دهند و در پناه آن، فرمانروایی کنند.
2-در این دوره، نثر هم مانند شعر پارسی، رونق گرفت و کتابهایی در موضوعهای گوناگون به زبان دری پدید آمد. نثر این دوره، ساده و روان است و بیشتر به موضوعهای حماسی، ملّی و تاریخی توجّه دارد و هنوز آوردن اصطلاحات علمی و اشعار و امثال در آن رایج نبوده است. شاهنامهی منثور ابو منصوری، ترجمه تفسیر طبری، تاریخ بلعمی، از آثار برجستهی نثر این دوره شمرده میشوند. این آثار، به عنوان پیشاهنگان نثر فارسی دری، زبانی ساده و پیراسته داشتند و سرمشق نویسندگان بعدی شدهاند.
3- شعر پارسی در این دوره، به دست رودکی، بنیادی شکوهمند پیداکرد؛ به همین سبب او را «پدر شعر فارسی» نام نهادهاند. رایجترین مضامین شعر فارسی در این دوره، «حماسی»، «مدحی»، « توصیف طبیعت» و «غنایی» بود. حماسه ی ملّی ایران و شعر حماسی با فردوسی به اوج رسید. شعر مدحی یا مدیحه سرایی نیز از آغاز ادب فارسی به پیروی از شعر عربی معمول گشت. شعر غنایی با دو شاعر مشهور، رودکی و شهید بلخی، قوت و استحکام یافت. شعر توصیفی هم با امثال منوچهری، رونق گرفت. شعر حکمی و اندرزی (تعلیمی) هم در این دوره به وجود آمد، ولی در دورهی سلجوقیان به پختگی رسید. آوردن موعظه و نصیحت در شعر پارسی از آغاز قرن چهارم معمول گردید. داستان سرایی و قصّهپردازی و آوردن حکایتها و مثلها نیز در شعر این دوره، آغاز گشت.
4-دانش آموزان با توجّه به میزان درک و دریافت خویش از آموزههای درس، میبایست این فعالیت را انجام دهند. فایدهی این گونه تمرینها، تبدیل کردن سواد خوانداری و حافظه بنیاد به سواد بصری است. این کار بر ژرفایی و تعمیق آموختهها کمک میکند.